Közösségi autómegosztás

A különböző autómegosztó szolgáltatások az elmúlt években jelentősen elterjedtek. Ebben a cikkben összefoglaltuk, hogy mi is az az autómegosztás, milyen fajtái vannak, milyen előnyökkel járhat és milyen jövő előtt áll.

Közösségi autómegosztás

1. Mi az autómegosztás és milyen fajtái vannak?

Egységes definíciója nem létezik. Általánosságban minden olyan szolgáltatást magában foglal, ami valamilyen technológiai megoldás segítségével biztosít autókhoz rövidtávú hozzáférést.

Az autómegosztás az alkalmazott technológia mellett árazásban, működésben és számos egyéb ponton eltér a hagyományos autókölcsönzőktől. Célja, hogy egy, a hagyományos autókölcsönzésnél praktikusabb és fenntarthatóbb alternatívát kínáljon.

Az autómegosztásnak több fajtája létezik. Az egyik alapvető különbség a különböző autómegosztó szolgáltatások között, hogy a megosztott autók kinek a tulajdonában állnak. Az autók tulajdonosának személye alapján megkülönböztethetünk céges- (GreenGo, Mol Limo, ShareNow), illetve közösség (peer-to-peer, P2P) autómegosztó szolgáltatásokat (AutoPal). Céges autómegosztó szolgáltatások esetében az autók a szolgáltató cég tulajdonában, míg a közösségi autómegosztás autómegosztó szolgáltatások esetében az autók magántulajdonban állnak - a szolgáltató és az autók tulajdonosának személye elválik.

2. Mi az a közösségi autómegosztás és milyen előnyei vannak?

A közösségi megosztás (sharing economy) lényege az erőforrások hatékonyabb kihasználása. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tulajdonunkban lévő eszközök használatát ideiglenesen átengedjük valaki más részére ingyen vagy anyagi ellenszolgáltatásért cserében.

A közösségi autómegosztás a közösségi megosztás alapelvét alkalmazza az autókra. Autóink idejük 95%-át kihasználatlanul töltik. A közösségi autómegosztás lehetővé teszi, hogy biztonságosan és egyszerűen megoszthassuk őket másokkal, amikor épp nincs rá szükségünk.

Az autók megosztásával a tulajdonosok megkereshetik autójuk fenntartási költségeit vagy akár annál többet is, a bérlők egy kényelmes, megbízható és legtöbbször megfizethetőbb autóbérlési alternatívához jutnak, és mindeközben egy élhetőbb környezet kialakításához is hozzájárulhatunk.

Autómegosztás fajtái
Forrás: ING

3. Mi a különbség a különböző autómegosztó szolgáltatások között?

A céges-, és közösségi autómegosztó szolgáltatások alapvetően négy fő területen térnek el egymástól.

3.1. Megosztott autók

A céges autómegosztó szolgáltatások keretében az autók a szolgáltató tulajdonában állnak, újszerű, javarészt egységes autók közül választhatunk.

A közösségi autómegosztó szolgáltatás keretében az autók magántulajdonban állnak, a választék széleskörű. Városi kisautót, egzotikus izomautót, korosabb, de akár újszerű autót is találunk, azonban az autók átlagéletkora összességében magasabb.

3.2. Felhasználás jellege

A céges autómegosztó szolgáltatások alapvetően a napon belüli, rövidtávú szükségleteket hivatottak kiszolgálni perc-, illetve km díj alapon. A közösségi autómegosztó szolgáltatások jellemzően az egy napos vagy annál hosszabb távú szükségletekre kínálnak megoldást napidíj alapon.

A két model között vannak átfedések. Egyre több céges autómegosztó szolgáltató kínál napi díjcsomagot és a közösségi autómegosztó szolgáltatók között is egyre többen szolgálnak ki napon belüli igényeket.

3.3. Átvételi és leadási helyszín

A céges autómegosztó szolgáltatások legelterjedtebb, úgynevezett "free-floating" modeljében az autókat a szolgáltatási területen bárhol felvehetjük és le is tehetjük. A másik, kevésbbé elterjedt "station-based" modelben az autókat kijelölt helyen lehet átvenni és leadni.

A közösségi autómegosztó szolgáltatások keretében az autókat gyakorlatilag szintén bárhol átvehetjük, viszont ugyanott is kell leadni.

3.4. Tranzakciós jogviszony

A céges autómegosztó szolgáltatás esetén a hagyományos autókölcsönzőkhöz hasonlóan a bérlők közvetlenül a céggel szerződnek. Mind a bérleti, mind a szolgáltatási jogviszony a bérlő és a cég között jön létre, így a bérlők a jogaikat és kötelezettségeiket közvetlenül a szolgáltatóval szemben érvényesíthetik.

A közösségi autómegosztó szolgáltatás egy háromszögügyletet takar ahol a bérleti és a szolgáltatási jogviszony elválik. A bérleti jogviszony közvetlenül a tulajdonosok és bérlők között jön létre, a szolgáltató pedig mind a két féllel szolgáltatási jogviszonyban áll. A felhasználók a bérleti jogviszonyból származó jogaikat és kötelezettségeiket a szolgáltatón keresztül érvényesíthetik. A szolgáltató szerepe, hogy független félként biztosítsa a felek jogainak és kötelezettségeinek teljesítését.

4. Hol tart az autómegosztás?

Az első autómegosztó szolgáltatás, a Zipcar 2000-ben indult útjára. Ezt követte a Daimler Car2Go nevű szolgáltatása 2008-ban, majd a közösségi autómegosztást képviselő Getaround 2009-ben és az akkor még RelayRides néven ismert Turo 2010-ben.

Indulásuk óta ezek a szolgáltatások több országra és kontinensre terjeszkedtek ki. A Zipcart azóta felvásárolta az Avis Budget Csoport egy 500 millió dolláros tranzakció keretében. A Car2Go és a BMW DriveNow nevű szolgáltatása egy 1 milliárd eurós joint-venture keretében összeolvadt és ma ShareNow néven érhető el. A Getaround és a Turo összesen közel 1 milliárd dollár tőkebefektetést szerzett és a legfrisebb hírek alapján a Turo idén tőzsdére tervez menni.

Az ING 2018-as felmérései alapján Európában 370 000 autót osztottak meg, ami a 2016-ban becsült 132 000 autónak közel a háromszorosa. Előrejelzéseik szerint ez a szám 2035-re várhatóan a 7,5 milliót is elérheti.

5. Van itthon igény az autómegosztásra?

Budapesten az autómegosztó szolgáltatások az elmúlt években jelentős népszerűséget élveztek. A három céges autómegosztó szolgáltatás 1 000 autós flottával rendelkezik, piaci méretük 2019-re az előző évhez képest több, mint 70%-al közel 1,5 milliárd Forintra növekedett.

Az AutoPal, a közösségi autómegosztás képviselőjeként ha még kis mértékben is de már ma is egy használható alternatívát kínál. Felhasználóink közül van, aki már közel 50-szer bérelt másoktól autót, a pozitív visszajelzések aránya pedig 98% fölött van.

Iratkozz fel a hírlevelünkre