5 mítosz az autómegosztásról
avagy a gondtalan autóbérlés mikéntje

Biztos előfordult már veled is, hogy autóra volt szükséged és vetted sorra a lehetséges opciókat. Elkérnéd szüleid kocsiját, de az pont szerelőnél van. Peti barátod oda szokta adni, de ők pont elutaznak. Aztán megnézed a nemzetközi autóbérlő cégeket, de azok elég drágán kölcsönöznek és sokszor több százezer forintos kaucióra van szükség. Végül jön az új “peer-to-peer” közösségi autómegosztás, amiről valahol hallottál. Béreljek magánszemélytől? - jön a logikus kérdés. - Hááát?! Nem is tudom!

Egy csomó kérdés és kétség merül fel benned, de van alapja ezeknek a félelmeknek? Ebben a cikkben pont ezeket az aggodalmakat fogjuk elhessegetni és megmutatni, hogy az AutoPalon keresztül gondtalanul tudsz magánszemélytől is autót bérelni.

Ha összetöröm, a gatyámat is ráfizetem

Ugrik be az első gondolat automatikusan, amikor valaki azt hallja, hogy más ember autóját veszed kölcsön. Ez természetesen egy jogos aggodalom, de őszintén szólva akkor sem jobb a helyzet, ha a család, a szomszéd vagy egy kölcsönző cég autóját töröd össze. Az AutoPalnál ráadásul arra törekszünk, hogy mind a Te, mint bérlő, mind a tulajdonos kockázatát a lehető legminimálisabb szintre csökkentsük. Ezt azzal biztosítjuk, hogy stratégiai partnerünk, az UNIQA biztosító segítségével a bérlés idejére ingyenes teljes körű casco biztosítást nyújtunk. A biztosítás törés- mellett lopáskárra is kiterjed, de ez közel sem jelenti azt, hogy akkor már zárni sem kell az autókat.

Mi a helyzet a műszaki állapottal?

A bérelt autók műszaki állapotával kapcsolatban is több jogos kérdés merülhet fel benned. Az első és legfontosabb, hogy honnan tudod, hogy műszakilag megfelelő állapotú autót kapsz.

Gondolj csak bele! Itt nem egy autó flotta fenntartásáról van szó, ahol X kilométerenkénti tervezett javítások és ellenőrzések vannak, amit vagy betartanak vagy nem. Éppen ellenkezőleg. Magánemberként az autótulajdonosoknak saját érdekük autójukat a lehető legjobb állapotban tartani, hiszen ha beleülnek, saját magukat is szeretnék a legnagyobb biztonságban tudni. Ráadásul ha szeretnél, akár vadonat új, pár ezer kilométeres autókat is bérelhetsz, hiszen az AutoPal rendszerében pontosan látod, hogy melyik autó mennyi idős és mennyit futott.

Ha ez még mindig nem elég, akkor van erre még egy megnyugtató válasz, ami a megosztáson alapuló rendszerek egyik alappillére: a felhasználói visszajelzések. A bérbeadó célja, hogy neked, mint bérlőnek a lehető legjobb élményt biztosítsa, mert azáltal te jó visszajelzést adsz, ami után az ő autóját még több ember fogja kibérelni. A jó visszajelzések alapja pedig a megfelelő műszaki állapot.

Ok, értem, de mi van akkor, ha útközben romlik el valami?

Tegyük fel, hogy kibérelsz egy autót, ami átvételkor tökéletesen működik, útközben viszont valami műszaki hiba történik.

Ez is egy valós félelem, és igen, műszaki hibák bármelyik autóval történhetnek, nemcsak bérautóval, de a szomszéd autójával is. Ha ilyen történik, akkor viszont kifejezetten jó, ha az AutoPalon keresztül béreltél, hiszen az autóbérléshez jár egy ingyenes, 24 órás nemzetközi Road Assistance védelem, ami azonnal a segítségedre megy bárhol is légy Európában. Ezt aligha tudnád segítségül hívni, ha például a sógor autója mondja fel a szolgálatot mondjuk Ausztriában.

Mi történik vitás esetekben?

Vitás esetek sajnos nálunk is előfordulhatnak. Az AutoPal, mint független fél ilyen esetekben igyekszik a helyzetet békésen rendezni. A kölcsönzés szabályait a Bérleti Szerződés és az Általános Felhasználási Feltételek szabályozzák, amik mind a bérlőre, mind a bérbeadóra vonatkoznak és meghatározzák a felek alapvető jogait és kötelezettségeit. Amennyiben valamelyik fél nem tesz eleget kötelességeinek, az AutoPal a fenti szabályzatoknak megfelelően szankcionál és adott esetben jogi útra tereli az ügyet.

Megbízhatok ebben az egészben?

Jó pár éve még elképzelhetetlen lett volna, ha valaki azt mondja, hogy egy nyaralás alkalmával egy vadidegen ember lakásában fogunk aludni, ma pedig már teljesen ismert és elfogadott ez a modell. A trend aztán megjelent az autókölcsönzés piacán is, és lassan már 10 éve működnek világszerte peer-to-peer autómegosztó cégek. A felmérések szerint egyedül Európában már több, mint 7 millió ember használja ezt a fajta autómegosztást.

Azt pedig, hogy a rendszer hazánkban is működőképes mi sem támasztja alá jobban, mint hogy az AutoPalnál ezen cikk írásakor már több ezer napnyi sikeres autóbérlésen és számtalan pozitív visszajelzésen vagyunk túl.

Ha eddig kételkedtél, reméljük most sikerült néhány félelmet eloszlatni benned és ha legközelebb autóra van szükséged, akkor - ahelyett, hogy ismét valamelyik rokontól vagy havertól kérsz szívességet - próbára teszed az AutoPalt.

Iratkozz fel a hírlevelünkre