A bizalom ereje

7 millió felhasználó és 300 ezer autó. Ennyi magántulajdonban álló autót osztanak meg csak Európában. Honnan tudják ezek a tulajdonosok, hogy egyben vagy, hogy egyáltalán visszakapják autóikat? Honnan tudják a bérlők, hogy a tulajdonos várni fogja őket az előre megbeszélt helyen és időben, és nem hiába fizettek előre egy autóért? A válasz ugyanaz, mint amikor eBayen vásárolunk valamit és elhisszük, hogy megkapjuk azt a dolgot, vagy amikor az Airbnb-n lefoglalunk egy lakást a világ másik végén és elhisszük, hogy a tulajdonos ott fog minket várni: bizalom. Bizalom egymásban, bizalom a platformban.

A bizalmat a legegyszerűbb egy lépésként vagy ugrásként elképzelni. Amikor megbízunk valakiben vagy valamiben, akkor átlépjük az ismert és ismeretlen közötti szakadékot, amit a bizonytalanság jelent.

A bizalom

Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mi alapozza meg ebben a 7 millió felhasználóban a bizalmat és, hogy mit tesz az AutoPal annak érdekében, hogy ezt felhasználóiban tovább erősítse.

1. Személyes kontaktus

Erkölcsi értékeinknek köszönhető, hogy a legtöbben becsületesek vagyunk, tiszteletben tartjuk a közjavakat, a szabályokat akkor is betartjuk, amikor mások nem figyelnek és főként, hogy másoknak nem okozunk szándékosan kárt. Minél közvetlenebb kapcsolatba kerülünk valakivel, morális értékeink is általában annál jobban felerősödnek az adott személy irányába.

Lévén, hogy az AutoPalon bérelhető autók egy céges szolgáltatóval szemben (pl. autókölcsönző, intézményes autómegosztó szolgáltató) nem az AutoPal tulajdonában állnak, így az autótulajdonosok és a bérlők közvetlenül egymással kerülnek kapcsolatba. Az autók átadása és átvétele során személyesen találkoznak, kezet fognak és ha csak egy rövid időre is, de ismeretséget kötnek. Ez a személyes interakció már önmagában nagyban hozzájárul a morális értékek felerősödéséhez és következésképpen a károkozások elkerüléséhez.

2. Szerződés, amit betarta(t)nak

Szerződés, amit betarta(t)nak

Tulajdonosaink és bérlőink jogait és kötelezettségeit szerződéses feltételeink részletesen szabályozzák. Ezek a szerződések – amiket a felhasználók a honlapra történő regisztrációval, illetve egy bérléssel kötelezően elfogadnak – a legtöbb eshetőségre egyértelmű szabályozást nyújtanak és meghatározzák, hogy ki, mikor és miért felelős.

Egy szerződés természetesen annyit ér, amennyire betartható, és gyakran felmerül a kérdés, hogy mit lehet tenni, ha az egyik fél nem teljesíti szerződéses kötelezettségeit. Az AutoPal a bérleti jogviszonyban közvetlenül nem vesz részt, hiszen nem tulajdonosa az autóknak, így tudja biztosítani a szerződéses jogok és kötelezettségek pártatlan érvényesítését. Ráadásul az AutoPal garantálja, hogy jogos követelések esetén mind a tulajdonosokat, mind a bérlőket a legtöbb esetben anyagilag kárpótolja.

Annak, hogy az autók magántulajdonban állnak, a fentiek mellett van még egy rendkívül fontos következménye. A tulajdonosok személyesen és fokozottan érdekeltek a szerződéses feltételek betartásának ellenőrzésében (egy tulajdonos várhatóan alaposabban átnézi a saját autóját, mint egy kölcsönző alkalmazottja), így a bérlők is nagyobb körültekintéssel kezelik az autókat.

3. Technológia

A bizalom tette lehetővé, hogy az emberiség őskori zárt közösségeiből kilépjen és közvetlen környezetének határain túl is együttműködjön. A bizalom evolúciója az alapja a társadalmi és gazdasági fejlődésnek a pénztől elkezdve, a kereskedelmen át a munkamegosztásig.
A technológia és az internet elterjedése a bizalom fejlődése előtt is új kapukat nyitott meg.

3.1. „Elektronikus erkölcsi bizonyítvány”

Az AutoPalon kizárólag regisztrált felhasználók bérelhetnek vagy oszthatnak meg autót, akiknek személyes adatait a regisztráció során ellenőrizzük. Minden felhasználó saját nyilvános profillal rendelkezik, így egy tranzakció során a felhasználók megtekinthetik egymás fényképeit, ellenőrzött személyes adatait és visszatérő felhasználók esetében elolvashatják a korábbi értékeléseket is. Az online profilok fontosságát mi sem mutatja jobban, mint a Blablacar telekocsi szolgáltató 18 ezer embert érintő, magyar felhasználókra is kiterjedő felmérése. A felmérés szerint a válaszadók 88%-a jobban megbízik egy teljes profillal rendelkező másik Blablacar felhasználóban, mint például a saját kollégáiban vagy a szomszédaiban.

Blablacar telekocsi szolgáltató 18 ezer embert érintő, magyar felhasználókra is kiterjedő felmérése

A kitöltött és ellenőrzött profilokon túlmenően a korábbi értékeléseknek különösen fontos szerepe van hiszen lehetővé teszik a bizalom “terjedését”. Az AutoPal rendszere minden egyes tranzakció során összegyűjti, összesíti és mások részére elérhetővé teszi a felek egymásról adott visszajelzéseit. Valakinek egy adott személlyel szemben kialakult bizalma a visszajelzéseknek és a technológiának köszönhetően egy új tranzakció során egy harmadik fél számára azonnal elérhetővé válik, ezáltal elősegítve a bizalom megalapozását az új felek között. Ez a tény, hogy az értékelések nyilvánosak és azonnal bármelyik felhasználó számára elérhetőek felelősségteljesebb viselkedésre sarkallja a felhasználókat, hiszen az értékeléseiktől függ, hogy tudnak-e majd a jövőben autót bérelni, vagy adott esetben autót megosztani.

3.2. Biztonságos és kényelmes fizetési rendszer

Az AutoPalon kizárólag elektronikus fizetésre van lehetőség, ráadásul a felhasználóink fizetési adatai mentésre kerülnek. Elektronikus fizetési rendszerünk lehetővé teszi, hogy felhasználóink kényelmesen

  • akár egyetlen kattintással rendezzék a bérleti díjat,
  • személyes találkozó nélkül meghosszabbítsák folyamatban lévő foglalásaikat, vagy
  • bárhonnan egyszerűen rendezzék utólagosan felmerülő tartozásaikat.

A bérleti díjak az AutoPalhoz futnak be és azokat kizárólag a bérlést követően fizetjük ki a tulajdonosoknak, így biztosítva, hogy a tulajdonosok is megfelelően teljesítsék szerződéses kötelezettségeiket.

Fizetési rendszerünket az OTP Simple üzemelteti, felhasználóink fizetési adatait az OTP Bank nemzetközi biztonsági előírásoknak megfelelően tárolja, azokhoz sem a tulajdonosok, sem az AutoPal nem férnek hozzá. A mentett fizetési adatok lehetővé teszik az utólagos terheléseket is, azonban erre kizárólag jogos követelés és előzetes kommunikáció alapján kerül sor.

4. Több, mint piactér

A kölcsönös bizalomnak köszönhető tehát, hogy ma már többszázezer autós nem költ saját autójának fenntartására és sokmillió ember kényelmesen, rejtett költségek és sorban állás nélkül tud az utazásához legmegfelelőbb autót bérelni.

Blablacar telekocsi szolgáltató 18 ezer embert érintő, magyar felhasználókra is kiterjedő felmérése

Ahhoz, hogy ez megtörténhessen ahogy a fentiekből is látszik a platformoknak, mint az AutoPal is fontos szerepe van. Azontúl, hogy összekötjük a bérlőket és a tulajdonosokat független közvetítői szerepünkön és a technológia által kínált lehetőségeinken keresztül nap, mint nap azon dolgozunk, hogy segítsük felhasználóinkban megalapozni a kölcsönös bizalmat, és más országokhoz hasonlóan Magyarországon is lehetővé tegyük autóink hatékonyabb kihasználását.

Iratkozz fel a hírlevelünkre