„Az autó akár egy megtakarítási alap is lehet”

Az első interjúnk sikerére való tekintettel ismét leültünk beszélgetni egyik legelső tulajdonosunkkal és tapasztalatairól kérdeztük. Csaba 2018 májusa óta osztja meg cabrió BMW-jét az AutoPalon. Reméljük hasznosnak találod a vele készült interjút.


Be tudnál pár szóban mutatkozni?

Sípos Csaba vagyok, 37 éves, a Grantis Hungary Zrt vezető pénzügyi tervezője. Munkám során pénzügyi oktatással és közvetítéssel foglalkozom. Szabadidőmet leginkább a gyerekemmel töltöm, de szeretek úszni, gokartozni és télen snowboardozni.


Honnan jött az ötlet, hogy megoszd az autódat? Miért vágtál bele?

Jellemzően motorral és biciklivel közlekedem a városban, ezért az autó nagyon sokszor csak állt üresben. Csak vidéki, hosszabb utakra használtam, ahogy szerintem kellene is használni az autókat, így gyakorlatilag az autó két hét alatt 12 napig biztosan kihasználatlanul állt. Folyamatosan gondolkoztam, hogy mit lehetne ezzel kezdeni és egy külföldi példa alapján kezdtem el keresgélni majd találtam rá az AutoPalra.

Összességében azt reméltem, hogy ha hatékonyan van kiadva az autó, akkor abból egy jó megtakarítási alap is lehet. Szeretem az érzelmi könyvelést így rögtön az elején eldöntöttem, hogy az ebből származó bevételt nyugdíjra és a gyerek megtakarítására teszem félre. Így két és fél év után azt tudom mondani, hogy egy elég szép, több milliós összeget sikerült félretennem.


BMW 330 Cabrio '09


Hogyan változott a hozzáállásod, tapasztalatod az évek során?

Halmozódott a motivációm. Jó látni, hogy gyűlik a megtakarítás és nincsenek komoly problémák se a rendszerben, se a bérlőkkel. Arról nem is beszélve, hogy az autómegosztással rettentően sokat tehetünk a környezetünkért. Az autók gyártása ugye rengeteg károsanyagkibocsátással jár. Szerintem sokkal hatékonyabb, ha egy évben 20 – 30 ember élvezheti ugyanannak az autónak az előnyeit és nem kell 20 – 30 autóval többet legyártani.

Ki tudnál emelni egy jó és egy rossz tapasztalatot? Akár a bérlőkkel, akár a szolgáltatással kapcsolatban?

A legjobb élményem talán az volt, amikor elvitték az autót Franciaországba. 10 napra bérelték ki az autót és Párizson keresztül bejárták vele a francia riviérát és Monacót. Amellett, hogy ezt az utat a mai napig irigylem, jó érzés volt, hogy a cabriónkkal egy ilyen élményhez tudtunk hozzájárulni. Összeszoktak az autóval, vigyáztak rá, fotózgatták, örömet szerzett nekik az autó és mi is örültünk.

A legrosszabb élményem az volt, amikor az egyik fiatal bérlő elaludt és a nagy rohanás közepette a tetővel odacsípte a szélfogót. A szélfogó és a tető több alkatrésze is sajnos csúnyán összetört. Ugyan több százezer forintos kár keletkezett viszont az AutoPal biztosítása rettenetesen korrekt volt és nagyon gyorsan, rugalmasan kifizették a károkat. Ez egyébként az egyik előnye az AutoPalnak. Egy bérlői casco biztosítás egy hétköznapi embernek szinte megfizethetetlen - akár a normál casco háromszorosát is elérheti.


Megéri szerinted megosztani az autódat?

Mindaddig van értelme, amíg valaki korrekt áron kínálja az autóját. Ez ott borulhat, ha valaki agresszívan kezd el árazni és bemegy az egy km-re jutó önköltség alá. Ebben az esetben többet veszít valaki az autó amortizációján, mint amennyit megkereshet.

Érdemes továbbá a kockázatot és az időt is figyelembe venni. Az AutoPal másik előnye, hogy a rendszer használatával a befektetett idő minimális. Nem kell szerződést írni, csak fotózni és a foglalások kezelésében is nagyon sokat segít a foglalási rendszer - nagyon kényelmes, hogy a naptárban be tudja mindenki állítani, hogy épp mikor ér rá.

A bérlők tekintetében sem látok már túl sok kockázatot. Egy gondosabb csapat jelentkezik általában, bár azt hozzá kell tenni, hogy az autómra való tekintettel kizárólag 28 év feletti bérlőknek adom ki az autót.Milyen tanácsot adnál valakinek, aki az autója megosztását fontolgatja?

Minél gyorsabban tegye meg. Gondosan jelölje be a naptárban, hogy mikor ér rá és a költségeket figyelembe véve tegye fel az autóját. Azt gondolom, hogy egyenesen felelőtlenség, ha valakinek az autója csak egyhelyben áll, amikor pénzt is kereshetne. Pénzt, ami aztán jól befektetve hosszabb távon szép hozamokat is elérhet.