A közösségi autómegosztás pozitív környezeti hatásai

Nem újdonság, hogy autóink károsak a környezetünkre. Az alábbiakban kicsit jobban megvizsgáljuk, hogy pontosan mit is jelent ez számokban, illetve hogy hogyan javíthatunk ezen a közösségi autómegosztó szolgáltatások használatával.

A közösségi autómegosztás pozitív környezeti hatásai

Egy autó évente átlagosan közel 5 tonna szén-dioxid kibocsátásával terheli a környezetet, ráadásul ideje 95%-át kihasználatlanul tölti. Ez azt jelenti, hogy autóink a nap 24 órájából átlagosan 23 órán keresztül egyhelyben, sokszor egy utcai parkolóban állnak, közös tereket foglalva. A teljes képhez hozzátartoznak még továbbá az autógyártás és az azt kiszolgáló beszállítóipar negatív környezeti hatásai is.

A közösségi autómegosztás már Magyarországon is számos formában megtalálható – az úgynevezett telekocsi szolgáltatástól elkezdve (mint például az Oszkár), a városi, rövidtávú autómegosztó szolgáltatásokon át (mint például a GreenGo) a “peer-to-peer”, azaz magánemberek közötti autómegosztásig – mint például az AutoPal. A különböző közösségi autómegosztó szolgáltatások közös célja, hogy az autók kihasználtságát hatékonyabbá tegye. Az AutoPalnál mi például azon dolgozunk, hogy az autótulajdonosok biztonságosan és kényelmesen bérbeadhassák autóikat, amikor nincs rájuk szükségük azoknak, akiknek épp átmenetileg autóra van szükségük. A hagyományos autókölcsönzőkhöz képest egy egyszerűbb, kényelmesebb és sokszor anyagilag is kedvezőbb autóbérlési lehetőséget kínálunk, amivel egyben a meglévő autóinkat is hatékonyabban használjuk ki.

A közösségi autómegosztásnak köszönhetően egyaránt csökken az autók száma és az autófelhasználás is tudatosabbá válik. Nemzetközi kutatások alapján minden egyes megosztott autó 11-13 saját tulajdonú autót helyettesíthet, és a statisztikák szerint az autómegosztó szolgáltatások felhasználói 31%-kal kevesebbet autóznak, mint a saját gépjárművel rendelkező autósok. A lecsökkent forgalom mellett továbbá az autómegosztás egy modernebb, környezetbarátabb autóflottát is eredményez, hiszen a hatékonyabb kihasználtság miatt az autók élettartama rövidebb lesz, így a forgalomban lévő flotta fiatalodik és korszerűsödik.

Az említett kedvező hatások eredménye már évekkel ezelőtt mérhető volt: az autómegosztás 2009-ben csupán Észak-Amerikában 482 170 tonnával csökkentette a széndioxid-kibocsátást.

Iratkozz fel a hírlevelünkre!